Het kan niet mooier: van je hobby je beroep maken! Bart Warmerdam, oprichter van destijds Profile Warmerdam vertelt: “Ik ben mijn loopbaan in de auto’s begonnen en heb me opgewerkt van autoplaatwerker tot vestigingsdirecteur bij een Renault dealer in de Bollenstreek. De automobielbranche liep in die tijd ver vooruit op de rijwielhandel en heb daar een goede leerschool gehad. Door mijn grote liefde voor het wielrennen bleek mijn hart uiteindelijk toch meer bij de fietsen te liggen.

In 1991 stond er in Voorhout een fabriekshal met showroom te huur, de ideeën kwamen en mijn vrouw en ik besloten een andere afslag te nemen en de rijwielbranche in te gaan. Op 1 april 1992 was de fietsenwinkel een feit. Eerst met z’n drieën, mijn vrouw Corrie, Jaap Colijn en ik. Na tweeënhalf jaar kwam André van de Reep erbij, parttime, omdat hij toen op hoog niveau bij de wielerploeg ‘Van Vliet-Weba’ koerste. In 1996 werd een vestiging in Sassenheim geopend.

Toen de huidige vestiging in Warmond in beeld kwam heb ik André gepolst of hij interesse had om mede-eigenaar te worden. André werkte al zeven jaar bij ons en stak nooit onder stoelen of banken dat hij een eigen bedrijf wilde beginnen. Zijn ouders hadden een slagerij in Hillegom waardoor het ondernemen al van huis uit is meegegeven. In december 2001 zijn we gestart met een vestiging in Warmond en per 1 januari 2002 is André mede-eigenaar geworden. De zaak in Warmond hee ook een 24-uurs zelf-service benzinestation.

In 2006 zijn we verhuisd in Voorhout naar onze huidige locatie aan de Herenstraat en sinds 2010 onder de naam Fietsenwarenhuis.nl. Deze nieuwe strategie voor zowel on- als offline verkopen komt bij André vandaan, maar daar hebben we samen veel over gebrainstormd. Je moet met de tijd mee, het is constant bijsturen.

In 2013 was het voor mij tijd om een stapje terug te doen, André en Judith (mijn dochter, sinds 2009 ook mede-eigenaar én de vrouw van André) hebben toen het bedrijf volledig overgenomen. Maar ik ben nog altijd betrokken bij de zaak als adviseur en doe voor een deel nog de boekhouding.

Waar ik, terugkijkend op 25 jaar, het meest trots op ben?

Dat we vaak vooroplopen met nieuwe ontwikkelingen in de fietsbranche. Of het nu de winkelautomatisering is of onze jaarlijkse fietsbeurs in Warmond. En nu de start van ons E-Bike Experience Center Duin & Bollenstreek. Heel vaak zagen we onze initiatieven beloond worden.

Actief bezig zijn is een must en nieuwe ontwikkelingen volgen André en ik dan ook op de voet. Daar is ook het E-Bike Experience Center een gevolg van. Met veel plezier heb ik de Wattstraat vormgegeven en ga ik 3 dagen per week klanten adviseren over E-bikes. Weer een nieuwe uitdaging voor het bedrijf!”

Bart Warmerdam